De kunst van het samplen

Ook al gaan mijn laatste blogs vooral over journalistieke zaken, een van mijn grote passies blijft muziek. Ik vind het prachtig om zelf muziek te maken, maar ook om er naar te kijken en te luisteren. YouTube is wat dat betreft een prachtige bron met documentaires die een kijkje geven in de keuken van artiesten waar ik bewondering voor heb.

Peter Gabriel
Een aantal jaren geleden (pas) ontdekte ik het werk van Peter Gabriel. Het spreekt mij enorm aan, vooral omdat hij kiest voor een onconventionele aanpak. Ik denk dat Peter Gabriel een van de eerste artiesten is die werkte met samples. Voor leken: Samples zijn (meestal korte) geluidsopnames die je met behulp van computers kan manipuleren. Tegenwoordig doet iedereen dat, maar Peter Gabriel was een van de grondleggers van de sample-techniek in de popmuziek. In onderstaande documentaire is te zien hoe hij destijds werkte:

Amiga
Erg inspirerend om te zien hoe het werkte voordat we allemaal met computers werkten. Mijn eerste ervaring met samplers was destijds de Commodore Amiga. Ik moet nog ergens tapes hebben met remixes en dancetracks (jaja!) die ik daar op maakte.

amiga

Omdat ik ook live wilde werken met een sampler heb ik destijds ook nog een Roland (ik meen S50) sampler gehad. Die werkte nog met floppy’s en had een beperkt geheugen. Dat laatste was voor mij een reden om hem uiteindelijk weer weg te doen.

Reason
Nadat software als Propellorhead’s Reason op de markt kwam, werd een losse sampler in de studio eigenlijk overbodig. De eerste versies van Reason heb ik omarmd.

Zober op de boot

Die kennis van samples kwam goed van pas in mijn band Zober waarmee ik in 2001 de Grote Prijs van Nederland won. De hele band was enthousiast over Reason en we maakten destijds heel veel gebruik van loops en samples. Dat deden toen eigenlijk alleen echt grote bands. De meeste nieuwe bandjes in Nederland hielden zich daar verre van. We waren daarmee dus vernieuwend en volgens de jury van de Grote Prijs zelfs ook commmercieel veelbelovend. (En commercieel vind ik een minder vies woord dan de meeste muzikanten) Hier onze eerste (zelfgemaakte) videoclip:

Back to basics
Ik heb nog altijd een Akai MPC 1000 sampler in mij studio staan, maar daar zit inmiddels een laagje stof op. Want toen uiteindelijk bijna iedereen samples ging gebruiken, was ik er eigenlijk wel een beetje klaar mee. Het was niet meer zo bijzonder in mijn ogen.

Ik ging terug naar de basis en hield me vooral bezig met singer-songwriting. Maar na het zien van bovenstaande documentaire over Peter Gabriel heb ik eigenlijk wel weer zin om weer eens met samples te gaan experimenten, zoals in mijn Zober-tijd. Want het is me nu weer duidelijk: ook samplen is een kunst.