Hoe we terrorisme het beste kunnen bestrijden

Wat een heftige dagen hebben we achter de rug. Met de aanslag op de het satirische blad Charlie Hebdo in Parijs en de twee gijzelingen die er op volgden.

We konden het allemaal live volgen. Via tv, maar ook via twitter. We zagen hoe de Franse anti-tereureenheid zich opmaakte voor een inval. Uren wachten en dan opeens die ontknoping. Ik zat op het puntje van mijn stoel en kreeg een flinke brok in mijn keel toen ik de slachtoffers uit de supermarkt zag rennen.

Kopiëergedrag
Sommige mensen vinden dat je de terroristen geen platform moet geven. Zij vinden dat de camera’s weg zouden moeten blijven. Want al die aandacht zou tot meer aanslagen kunnen leiden. Ik snap die gedachte, dat doen de media namelijk wel bij zelfmoorden. Die worden over het algemeen uit het nieuws gehouden omdat er volgens onderzoek kans zou zijn op kopiëergedrag. Of dat werkelijk zo is, daarover zijn de deskundigen het niet eens.

Maar het niet laten zien van een gijzeling of terroristische aanslagen vind ik absoluut geen goed idee. Er vindt een ingrijpende gebeurtenis plaats die ook ingrijpende gevolgen heeft voor de maatschappij. Dus MOET de journalistiek daar verslag van doen. Dat is namelijk de primaire taak van de journalistiek: Mensen informeren over wat er in de wereld gebeurt.

Als de media gaan bepalen dat mensen iets niet mogen zien, is dat een vorm van censuur. Sterker nog, ook dat is volgens mij een aanslag op het vrije woord. Dat je geen behoefte hebt om het te zien, snap ik. Maar dan kan je er altijd nog voor kiezen om je tv uit te zetten. Maar het is belangrijk dat je die keuze zelf kan maken. Dat is vrijheid. Als de media gaan beslissen dat ze iets bewust NIET laten zien, dan gaan we richting Noord-Korea. Juist dan hebben de terroristen gewonnen.

politie

Angst
Wat ik misschien nog wel het angstigste moment vond, was trouwens het moment na het beëindigen van de gijzelingsacties. Op twitter regende het opeens van nieuwe dreigingen. Er zou een nieuwe gijzeling aan de gang zijn en er was een bommelding. De dag erna was zelfs Disneyland Parijs in paniek. Angst nam even de overhand. De #Jihad lijkt nu opeens dichterbij dan ooit. En dat terwijl ik eerder nog een blog heb geschreven over dat angst ons wordt aangepraat.

Echter, de recente gebeurtenissen in Parijs doen mij ook twee keer nadenken. De kans dat er nog iets gebeurt, zelfs in Nederland misschien, is aanzienlijk. Maar besef goed dat 99,99% van de moslims geen terroristen zijn. Ook de moslims veroordelen massaal wat er gebeurd is in Parijs. Ik schaam me dan ook diep voor ‘landgenoten’ die menen dat er nu moskeeën in de brand moeten worden gestoken. Of dat een jonge moslima zo hard wordt geschopt dat haar baby overlijdt. Mensen die dat doen zijn net zo erg als de terroristen in Parijs. Misschien nog wel erger. Ze helpen de terroristen die zij zo veroordelen namelijk met het zaaien van angst en het versterken van de tweedeling van de maatschappij.

Het beste wat we tegen terrorisme kunnen doen is juist MEER contact zoeken en MEER begrip tonen voor elkaar. Knoop gewoon een gesprek aan met een willekeurige moslim, dan zul je zien dat we helemaal niet zoveel van elkaar verschillen. Zo sprak ik laatst met mijn (islamitische) kapper en die vertelde mij dat er ook in de Moskee werd stilgestaan bij het drama in Parijs. Ook daar werd een minuut stilte gehouden en de Imam riep op tot verbroedering. En dat is inderdaad het beste advies. We moeten ‘wij’ blijven en niet ‘wij en zij’ worden. En we moeten elkaar vooral niet gek maken. Want we zijn allemaal Charlie. En we zijn allemaal Ahmed. Nous Sommes Ensemble!

Comments are closed.