Is ‘Miljonairs-tax’ symboolpolitiek?

Zonder meteen politieke kleur te willen bekennen spreekt mij het plan van de SP om miljonairs iets meer belasting te laten betalen erg aan. Mensen die vaker mijn blog lezen weten dat ik me zorgen maak om de steeds groter wordende ongelijkheid.

dago
(Bekende multi-miljonair, getekend door Julia Kater)

Twitter
Toen ik dus enthousiast twitterde dat ik het een goed plan vind, kreeg ik meteen allerlei reacties. Ook van collega-journalisten waarvan ik sommigen hoog heb zitten. Zo zou het vooral symbool-politiek zijn, kritiek die ik ook al van andere politici had gehoord. Misschien is dat waar. Maar soms is symbool-politiek ook belangrijk.

Wat levert het op?
Maar het is niet verkeerd om het eens na te rekenen. Wat houdt het plan in en wat levert het nu eigenlijk op? Nu is rekenen niet mijn sterkste kant, maar ik doe een poging:

In het huidige belastingstelsel betaalt iedereen belasting over zijn of haar vermogen. Dus ook mensen die heel hard gespaard hebben terwijl ze helemaal niet veel verdienen, moeten inleveren. In het huidige systeem geldt voor iedereen een percentage van 1,2% op een vermogen boven 21.139 euro. Miljonair of straatmuzikant iedereen moet in de buidel tasten en betaalt hetzelfde percentage.

De SP wil nu dat de allerrijksten (dus mensen met 1 miljoen euro of meer op de bank) iets meer gaan betalen. Zij gaan geen 1,2% betalen, maar 1,9%. Dat is dus 0,7% meer. Voor elk miljoen dat op de bank staat is dat dus 7000 euro meer. Van elk miljoen houden ze dan dus nog 993.000 euro over. Daar kun je nog steeds heel veel huizen, zwembaden, auto’s etc. van kopen. Voor die miljonairs is dat dus peanuts.

Overigens riep Obama eerder ook al dat miljonairs in de VS best wat meer zouden kunnen betalen:

191.000 miljonairs
Maar als al die miljonairs 7000 euro extra betalen hoeveel levert dat de Nederlandse staat dan op? Volgens de laatste cijfers zijn er zo’n 191.000 miljonairs in Nederland(!) Dat zijn dollarmiljonairs, dus een klein aantal zal misschien net geen 1 miljoen euro op de bank hebben. Maar als je een beetje creatief bent, dan gaat dat in korte tijd wel goed komen. Bovendien zijn er misschien al wel weer meer miljonairs, aangezien die groep afgelopen jaar met maar liefst 12,9% is gestegen ten opzichte van 2011. Gemakshalve hou ik dus even 191.000 miljonairs aan.

Als al die 191.000 miljonairs 7000 euro extra opleveren hebben we het dus over:
1.337.000.000 euro, dat is dus ruim 1,3 miljard. Daar kun je behoorlijk wat mee doen. (Al valt het in het niet bij de steeds maar oplopende staatsschuld van Nederland)

Gewone man
Bovendien zal de ‘gewone man’ er ook wat van merken. De drempel op vermogensbelasting gaat omhoog als het aan de SP ligt. Tot 31.139 euro hoef je straks dan geen extra vermogensbelasting te betalen. Wordt die kloof tussen arm en rijk toch nog een heel klein beetje rechtgetrokken.

Opmerkelijk is dat de PvdA deze plannen niet wil steunen. Kamerlid Ed Groot, belastingspecialist van de PvdA, vindt het ‘niet het goede moment’. Waarschijnlijk omdat coalitiegenoot VVD er tegen is. Kennelijk wil de PvdA het over de verkiezingen heen tillen. Wat dat betreft is de Belgische PvdA veel linkser:

Disclaimer: Zoals gezegd, rekenen is niet mijn sterkste kant. Je kan hier geen rechten aan ontlenen!