Ilse en Waylon, Check en dubbelcheck

Heel Nederland wachtte afgelopen week in spanning af wat Ilse en Waylon, alias The Common Linnets, ons voor zouden gaan schotelen in de best bekeken TV-show van Nederland. Met welk liedje gaan ‘we’ naar het Songfestival? Het werd dus ‘Calm After The Storm’:

Ik vind het persoonlijk best een mooi liedje. Maar de finale gaan we er denk ik niet mee halen. En zo denken ook de songfestivaldeskundigen er over.

Nr.1 HIT
Toch klinken er ook positieve geluiden. En: Ilse en Waylon staan zelfs op een in Estland! Dan moet het wel een goed liedje zijn toch? Maar klopt dat eigenlijk wel? De bron is een tweet van Ilse zelf. Met foto, dat wel:

Maar misschien is de foto van Ilse wel gemanipuleerd? Alle media apen het bericht na, maar ik heb de indruk dat niemand dit ook echt heeft gecontroleerd. Zoals de laatste tijd helaas wel vaker gebeurt met nieuws.

Ik besloot om me hier eens in te verdiepen. Volgens de berichtgeving gaat het om de iTunes Top 20. Als ik op de officiële site van Apple ga zoeken, dan blijkt Estland niet eens voor te komen op de site. Wel wordt me duidelijk dat er wel heel veel verschillende Top20’s zijn. Voor elk genre is wel weer een aparte Toplijst. Dan moet een hit scoren -zeker in Estland- niet zo moeilijk zijn lijkt me.

itunes

Dan maar eens googlen op ‘iTunes Top20 + Estonia’. Dat geeft deze hitlijst. Maar in de Top20 geen Ilse en geen Waylon. Dan de Top40 maar proberen, misschien is de plaat inmiddels wat gezakt? Maar geen Ilse en geen Waylon. De top 100 dan? Je raadt het vast al. Geen Ilse en al helemaal geen Waylon!

Geen spoor
Misschien heb ik het mis hoor, dan ben ik de eerste die het toegeeft, maar WAAR staat dan die hit van Isle en Waylon? Als er ook maar iets van het bericht klopt dat door diverse media klakkeloos wordt doorgepompt, dan zou er toch op z’n minst een spoor van Ilse en Waylon te vinden moeten zijn in een iTunes Top zoveel van Estland? Maar ik kan helemaal niets vinden! Het zou mij niets verbazen als ze in Estland zelfs nog nooit gehoord hebben van Ilse en Waylon. ‘The Netherlands, zero points!’ dus.

En zelfs al staat het wel ergens, we weten inmiddels hoe makkelijk hitlijsten zijn te manipuleren, toch?

UPDATE: Dit blog is overigens niet bedoeld om Ilse de Lange of Waylon in discrediet te brengen. Het gaat puur over het feit dat check / dubbelcheck in de Nederlandse journalistiek niet meer heilig is. En eigenlijk maak ik me daar nu ook een beetje schuldig aan, want ik had natuurlijk Ilse even moeten bellen voor een reactie. 🙂

Comments are closed.