Privacy-Awareness

Door het nieuws dat Facebook de berichtenservice WhatsApp overneemt voor 19 miljard dollar(!), leek Nederland opeens geschokt. In korte tijd stapte ongeveer een derde van alle WhatsApp-gebruikers over naar een andere berichtenservice. Vooral Telegram is populair bij de overstappers. Een service die ontwikkeld is door 2 Russische broers, en wel heel erg lijkt op de concurrent. Er stapten zoveel mensen over in korte tijd, dat de servers van Telegram het even niet aan konden.

telegram-iOS-app

Het lijkt wel alsof we opeens een inhaalslag aan het maken zijn als het om privacy-awaraness gaat (om maar eens een goed Nederlands woord te gebruiken). En voor de duidelijkheid, dat vind ik een goede zaak! Want Nederland was volgens privacy-deskundigen tot voor kort het land waar mensen zich het minst druk maakten over privacy. (Ik kon daar overigens geen cijfers over vinden) ‘Ik heb niets te verbergen’ en ‘Het is voor onze eigen veiligheid’ zijn de meest gehoorde zinnen. Maar geloof me, iedereen heeft wel iets te verbergen. Om een simpel voorbeeld te noemen: je pincode. En zijn al die maatregelen (camera’s op elke straathoek, chips in allerlei producten, het monitoren van telefoon en internetverkeer) echt noodzakelijk?

Peter Vlemmix maakte hier een interessante documentaire over:

Met de komst van bijvoorbeeld de Google-glass en de expansiedrift van giganten als Facebook zal het privacy-vraagstuk de komende tijd een steeds belangrijker rol spelen. Ook in Nederland. We zullen steeds vaker gefilmd worden terwijl we daar geen toestemming voor hebben gegeven. Ons internetverkeer zal gereguleerd worden, zogenaamd om inbreuk op auteursrechten te voorkomen. Maar dat gaat er toe leiden dat Google en Facebook gaan bepalen wat we wel en niet te zien krijgen op het internet. En dat zijn natuurlijk de beginselen van een (internet-)dictatuur.

De vraag is of we alles als makke schapen over ons heen laten komen of dat we onze grenzen gaan aangeven. Wat willen we wel en wat willen we niet. De komende generatie zal daarin een sleutelrol spelen. Zij moet bepalen of er nog eens soort van privacy in de toekomst zal bestaan of dat we langzaam afdrijven richting een controle-staat.