Een en al verleiding

Ik moet jullie iets bekennen: Tot voor kort deed ik vrijwel nooit boodschappen. Ik kwam wel eens in een supermarkt hoor, maar het echte inkopen doen liet ik over aan mijn vrouw. Heel ouderwets, dat erken ik. Maar sinds enige tijd probeer ik ook mijn steentje bij te dragen als het gaat om boodschappen. En eerlijk is eerlijk, er gaat een wereld voor me open.

De laagste prijs
Een van de zaken waar je natuurlijk op let in een supermarkt is de prijs. Dat weten de grootleveranciers maar al te goed en daarom proberen ze ons te verleiden met lage prijzen. Er wordt zelfs mee geadverteerd:’De laagste prijsgarantie’.

Irritante reclame. Zoals alle reclames voor supermarkten irritant zijn, maar goed. Doordat je als consument geld wil besparen, koop je juist vaak meer dan je eigenlijk nodig hebt. Zo was ik laatst in de AH en die hebben acties zoals ‘3e product gratis’. Dat lijkt heel aantrekkelijk. Maar natuurlijk is de prijs van het 3e ‘gratis’ product al verwerkt in de prijs van de 1e twee producten.

De supermarkten zijn dus bezig om ons als klant steeds maar te verleiden om meer te kopen dan we nodig hebben. Best interessant als je je er in verdiept:

Bovendien moet je ook heel goed opletten. Want betaal je aan de kassa ook daadwerkelijk de prijs waarmee wordt geadverteerd in de winkel? Het is me in de Lidl nu al een paar keer voorgekomen dat de caissière meer aansloeg dan ik in mijn wagen had. Sommige producten werden -per ongeluk?- dubbel aangeslagen. Altijd je boodschappenlijstje controleren dus.

Oplichterij
De AH maakt het in mijn ogen helemaal bont. De consument wordt in de winkel een flinke korting beloofd. Maar het is maar de vraag of je die wel echt krijgt. Aan de kassa wordt namelijk gevraagd of je ook een ‘bonuskaart’ hebt. Een kaart waarmee de supermarkt in de gaten kan houden wat je eet. Die data kan weer verkocht worden aan derden en ook daar kan een supermarkt leuk aan verdienen. Als je deze kaart echter niet hebt, kan het zo maar gebeuren dat je de eerder beloofde korting helemaal niet krijgt! Die geldt namelijk alleen als je een bonuskaart hebt. Gelukkig kun je bij de meeste supermarkten zeggen dat je de kaart niet bij je hebt en aan de kassamevrouw vragen of zij haar kaart even voor de scanner wil houden. Dan krijg je de korting als nog. Maar als je dat dus niet weet en zegt dat je geen bonuskaart hebt, betaal je dus meer dan de supermarkt je laat geloven. Dat vind ik dus oplichterij.

Maar de AH gaat nog een stapje verder. Zo wilde ik laatst een salade kopen. Bij de salades hing een bordje: ‘Alle AH salades 1 euro korting’. En er stond een prijs van 4 euro met een streep er door met daaronder de nieuwe prijs: 3 euro. Nou dat leek mij wel een redelijke prijs voor een salade. Let wel, omgerekend nog steeds meer dan 7 gulden(!), maar daar zal ik deze blog niet over beginnen.

bonus

Addertje
Echter, de AH zou de AH niet zijn als er geen addertje onder het gras zat. Toen ik bij de kassa aankwam en samen met het kassameisje het ritueel van de bonuskaart doorliep, schrok ik. De AH wilde namelijk 5 euro nog wat voor de salade hebben. Terwijl de salade toch echt achter het bordje stond dat hierboven op de foto staat. Ik tekende protest aan en de winkelmanager werd erbij gehaald. Die liep lachend met me mee met de woorden: ‘Ik wil die discussie best met u aangaan hoor’. Ik wist toen al dat ik geen kans maakte. De manager wees mij fijntjes op de zin die in kleine lettertjes onder de op het eerste gezicht zo aantrekkelijke aanbieding stond. ‘Bijvoorbeeld Italliaanse Kip’ stond er. ‘En u heeft garnalen’, legde de manager uit op een manier van een schoolmeester aan een jongentje dat heeft gespijbeld. Ik probeerde er nog iets tegen in te werpen: ‘Ja en? Er staat toch ALLE AH-salades? Wat maakt het dan uit welke ik heb?’, maar de manager was onverbiddelijk. Dit bordje betekende dat de ITALIAANSE KIP nu 3 euro kostte. De GARNALEN waren NIET in de aanbieding.

Dat vind ik dus pure misleiding! Het is me opgevallen omdat ik slechts 2 producten had in totaal, maar als je een boodschappen wagen vol hebt, trap je daar dus geheid in. Om heel eerlijk te zijn, het is bij de kassa altijd maar afwachten wat je moet betalen. En dan ga je er maar van uit dat de supermarkt aan de kassa ook echt de bedragen rekent waarmee in de winkel wordt geadverteerd. Maar als je er op gaat letten, kom je er dus achter dat je gewoon bedonderd wordt waar je bij staat.

O ja, de garnalensalade heb ik terug gezet. Ik heb uiteindelijk een kant-en-klaar-maaltijd met 35% korting gekocht. (Even nagerekend op mijn mobiele telefoon) Met dank aan de bonuskaart van de caissière-mevrouw.

Comments are closed.