Roddel en achterklap

Normaal gesproken moet ik niets weten van roddel en achterklap. Dat wil zeggen, soms lees ik de berichten met een glimlach. Ik besef me dan dat ik blij ben dat ik niet beroemd ben. De keerzijde van roem is dat je dus helemaal niets meer kan doen, zonder dat het onder een vergrootglas wordt gehouden. Als journalist wil ik me daar verre van houden.

Sociale Media bepalen
Maar dat laatste wordt steeds moeilijker in deze moderne tijd. Het nieuws wordt namelijk niet langer gecontroleerd door de massamedia. Steeds vaker bepaalt het publiek wat nieuws is door er bijvoorbeeld over te berichten op sociale media als Facebook en Twitter. Als er veel over een bepaald onderwerp wordt gepraat dan pikken de ‘serieuze media’ het steeds vaker op. Op zichzelf een goede zaak natuurlijk, maar er zit ook een keerzijde aan. Kennelijk is ‘het publiek’ (voor zover je daar van kan spreken) het meest geïnteresseerd in zaken als het liefdesleven van Sylvie Meis (voorheen Van der Vaart), de bruiloft van Sienneke (bekend van “Sha La La lie”) en de beslommeringen van ene Barbie (bekend van…. tsja, waarvan eigenlijk?). Niet echt zaken waar ik me dagelijks mee bezig hou.

sylvieensabia

Publiek geheim
Zo’n tien jaar geleden werkte ik op de redactie van RTL Nieuws. Daar was het een publiek geheim dat een bekende minister er van hield om ‘s avonds na werktijd zich in kringen te begeven waarin wordt gespeeld met machtsverhoudingen (als u begrijpt wat ik bedoel). Ook journalisten van andere redacties wisten dat. Er werd echter NIET over bericht. Door niemand. Waarom niet? Omdat ook een minister in zijn vrije tijd recht heeft op privacy. Wat hij of zij thuis doet moet hij of zij zelf weten, zolang het werk er maar niet onder lijdt. Zo dacht men toen. Ik vrees dat dat in de huidige tijd niet meer mogelijk is. We hobbelen van schandaal naar schandaal.

Nieuwsvervaging
De laatste tijd komt het steeds vaker voor dat ‘serieuze’ nieuwsprogramma’s aandacht besteden aan het privéleven van bekende personen: Het uit elkaar gaan van Ruud en Estelle, Bram en Eva en nu dus de kus van Onno. Misschien moet ik er maar aan wennen en me neerleggen bij de smaak van de massa. Een collega had wel een goede tip: Dit soort nieuws zou eigenlijk in een speciale rubriek moeten verschijnen en niet tussen het overige nieuws. Nu.nl doet dat al met hun rubriek ‘Achterklap‘. Zo kan je als lezer zelf bepalen of je dit soort berichten wil lezen of niet.

nu

Overigens, ook Onno Hoes mag wat mij betreft zelf weten wat hij in zijn vrije tijd doet en met wie. Ik heb zelfs een beetje medelijden met hem. Maar de kop die ik onlangs voorbij zag komen, zorgde toch wel voor een glimlach. Dat de Roddelkoning van Nederland nu boos omdat hij zelf aan de beurt is, is toch wel een beetje komisch.