Facebook: Leugens, bedrog en spionage

Dat Facebook een verlengstuk is van de FBI en NSA zal je in inmiddels wel bekend zijn. Mocht je nog twijfelen, bekijk dan de fantastische documentaire ‘Terms and conditions may apply’ van Cullen Hoback. Deze film laat zien dat onze maatschappij inmiddels niet ver is verwijderd van de wereld die George Orwell schetst in zijn boek ‘1984’. Vrijwel dagelijks is er nieuws over spionage en afluistering van allerlei personen door voornamelijk de NSA. Let op: Dit is slechts het topje van de ijsberg! De laatste cijfers die ik hoorde was dat in Nederland maandelijks zo’n 10% van de bevolking wordt getapt. Je telefoon wordt dus afgeluisterd en de geheime diensten zien dus precies welke sites je bekijkt.

Misschien wel het meest schokkende is dat grote bedrijven als YouTube, Apple, Microsoft, Google, Twitter en Facebook het afluisteren en bespioneren van de geheime diensten faciliteren.

UPDATE: Ik had de documentaire hier gespost, maar inmiddels is deze van YouTube afgehaald. Weet niet of dat te maken heeft met copyrights of dat YouTube niet zo blij is met de boodschap.

LEUGENS EN BEDROG
Als dit allemaal al niet erg genoeg is: Facebook liegt en bedriegt ook openlijk. Zo zakte mijn broek af toen ik zag dat mijn vrouw iets ‘liked’, terwijl ze naast me zat en me bezwoer dat ze het nooit had aangeklikt. Het ging -gelukkig- om iets redelijks onschuldigs: Een pagina van een reisbureau. Maar het feit dat Facebook haar -zonder dat zij het zelf weet- gebruikt om een advertentie aan mij te slijten vind ik dus niet kunnen. Onder de advertentie stonden nog wat foto’s van andere vrienden. En daardoor wordt je aandacht natuurlijk getrokken als consument. Op zichzelf een slimme methode, maar Facebook liegt me dus gewoon keihard voor.

Facebook liegt en bedriegt!
Facebook liegt en bedriegt!

Ik schreef daar een post over (ja op Facebook inderdaad, dat dan weer wel) en al snel kreeg ik reacties van andere facebookers dat zij zich hierin herkenden. Ook zij hadden volgens Facebook zaken ‘geliked’ die ze nooit hadden aangeklikt. Een vrouw (ik noem haar even T.) had zelfs meegemaakt dat haar man een bericht kreeg dat ze naar een feestje zou gaan, waar ze niet op had geklikt. Ook een andere facebooker vertelde een soortgelijk verhaal. Het gaat dus niet om een incident: Facebook gebruikt jou (jouw identiteit) om reclame te maken voor producten waar je misschien helemaal niet achter staat!

ALTERNATIEF
Al met al zaken om eens serieus na te denken over het gebruik van Facebook. Willen we hier met z’n allen nog aan meedoen? Of moet het anders? Ik ben gelukkig niet de enige die zich dat afvraagt. Een aantal creatieve geesten is onlangs begonnen met Zurker. (Leuke naam, naar de oprichter van Facebook ‘Zuckerberg’?). Ok, het ziet er allemaal nog niet zo ‘slik’ uit als Facebook, maar het idee is mooi. Zurker garandeert dat je informatie niet wordt doorgespeeld naar de geheime diensten en er zijn geen reclames. Je wordt zelfs in de Beta-versie (opstartfase) voor een deel eigenaar van Zurker. Of het allemaal inderdaad zo mooi is als wordt beweerd moet natuurlijk nog maar blijken. Maar het is het waard om te proberen toch? Ik heb inmiddels een Zurker-account aangemaakt. Word jij mijn Zurker-friend? Als we allemaal 10 mensen uitnodigen, kan Facebook vrij snel inpakken lijkt me. Dat zou je toch ook doen als een vriend je bedroog, spioneerde en leugens vertelde? Of niet?