Turn me up!

Ook al maak ik zelf veel radio, ik luister er eigenlijk niet veel naar. Alleen in de auto. Radio 1 is mijn favoriete zender. En natuurlijk Radio Oost, simpelweg omdat ik er voor werk en omdat ik op de hoogte wil blijven van wat er speelt in mijn eigen omgeving.

Zenders als 3FM, Q-music, Slam FM, Radio 538 en noem ze allemaal maar op vind ik echt verschrikkelijk! Echt niet om aan te horen. Maar volgens sommige collega’s moet ik toch echt naar 3FM luisteren. ‘Je blijft er jong bij’, is het argument.

Maar ik kan het niet. Niet alleen omdat ik dan het nieuws mis en omdat de diskjockey’s zichzelf belangrijker lijken te vinden dan de muziek. Het is juist de muziek. Die is echt niet om aan te horen. Zenders als 3FM draaien moderne muziek. En met moderne muziek is nogal wat mis: Zo wordt er gebruik gemaakt van ‘autotune’, een manier waarbij zang doormiddel van de computer zuiver wordt gemaakt. (Hier zal ik in de toekomst eens over bloggen) Maar wat nog erger is, is de mate van ‘compressie’: Een manier om muziek in elkaar te drukken, zodat het totaalvolume constant hard blijft.

De afgelopen jaren is die mate van compressie in opnames toegenomen. Want een nieuwe plaat (CD) moet harder klinken dan de concurrentie, want zo val je op. Het motto lijkt: hard, harder, hardst. Maar het gevolg van deze techniek is dat alle dynamiek uit de muziek verdwijnt. Beetje het effect wat je hebt bij reclames op tv. Die lijken ook altijd harder dan het programma zelf. Het volgende filmpje illustreert mooi hoe die strijd om het hardst te klinken, the ‘loudness war’, werkt:

Die hard gemasterde CD’s klinken nergens naar. Daar is iedereen in de muziekindustrie het eigenlijk wel over eens. Alle emotie en lucht wordt er uitgeslagen. En na 2 nummers doen je oren pijn. Maar het wordt pas echt genant als deze nummers op de radio worden gedraaid. Bovenstaande zenders hebben namelijk ook weer allerlei geavanceerde compressietechnieken. De muziek wordt nog verder in elkaar gedrukt, waardoor het echt letterlijk begint te vervormen. Een liedje op pak hem beet 3FM klinkt dus alsof je het nummer afspeelt door een gitaarversterker met een distortionpedaal. Ik kan daar echt niet naar luisteren en ik snap niet dat andere mensen dat wel kunnen.

Gelukkig is er inmiddels een tegenbeweging. Engineers, producers en muzikanten die de dynamiek en emotie weer terug willen brengen in de muziek. Hun platen worden niet ‘plat gecompressed’. Het eindproduct klinkt veel minder hard, maar veel beter. Deze CD’s zijn te herkennen aan een sticker met de tekst: ‘Turn me up!’. Je moet de plaat dus iets harder draaien, maar hij klinkt daardoor echter veel dynamischer en dus beter.

Nadeel is dat er wel volumeverschillen ontstaan met de CD’s die wel keihard gemastered zijn. Dat is lastig als de platen allebei in je (iTunes-)bibliotheek staan. Maar ook daar is nu wat opgevonden: Een stukje software dat er voor zorgt dat alle muziek in je (iTunes-)bibliotheek even hard wordt afgespeeld. En dan vallen die monsterlijk harde CD’s meteen door de mand.

Ervaar het zelf: Kies in iTunes voor ‘voorkeuren’. Bij het tabblad ‘afspelen’ vink je ‘geluidscontrole’ aan. Nu worden alle nummers in je bibliotheek op hetzelfde volume gebracht. Probeer het uit en ervaar hoe dynamisch muziek kan klinken. Help mee om deze ‘war on loudness’ te beeindigen!

Comments are closed.