Machtsmisbruik van bromsnor

Vandaag weer een prachtig voorbeeld van machtsmisbruik van de politie meegemaakt. Ik woon in de binnenstad en da’s geen pretje als het om de bereikbaarheid gaat. De gemeente Kampen heeft de mondvol van “autoluw maken van de binnenstad” , maar ondertussen wordt er al jaren geen beslissing genomen om dat ook echt te bereiken. Door dat gebrek aan daadkracht staat er meerdere malen per dag een flinke file op de weg waarover ik mijn huis kan verlaten en bereiken. Ik moet dus ook meerdere malen per dag in de file staan om mijn huis te verlaten en/of te bereiken. Tussen allemaal auto’s die helemaal niet in de binnenstad moeten zijn, maar dat terzijde.

Als je vanuit de straat waar ik woon die bewuste weg op wilt rijden dan moet je dus invoegen in de file. 95% van de automobilisten staat al zo lang in die file dat ze geen zin hebben om er ook nog eens iemand tussen te laten. Ik doe dat overigens altijd wel, omdat ik weet hoe vervelend het is als je er niet tussen wordt gelaten. Maar ik trof vandaag een automobilist die er duidelijk geen zin in had om iemand voor te laten gaan. Hij drukte stevig door om maar geen gat te laten vallen met de auto voor hem. Ik word daar altijd heel erg boos om en ga dan terugjennen. Ik drukte mijn auto er dus gewoon voor. Niet geheel volgens de regels geef ik toe, maar de mede-weggebruiker vroeg er een beetje om.

foto van een willekeurige bromsnor

Maar dit was een automobilist van de ergste soort. Ik zat inmiddels voor hem in de rij toen hij begon te toeteren en te wijzen. Ik ga de confrontatie dan altijd aan. Ik stap dus uit. Kijk eens even quasi nonchalant naar mijn dak, want wellicht doelde de beste man daar op. Ik zie niets liggen, dus loop ik naar de druk gebarende man achter mij. Hij draait zijn raampje open en begint me meteen de les te lezen. Allemaal hoogst vermakelijk. Ik had er waarschijnlijk geen blog over geschreven als niet het volgende gebeurde:

Ik probeer de man nog uit te leggen dat als ik ga wachten tot iemand mij ertussen laat ik er ‘s avonds nog sta. Maar hij is meer van het “befehl ist befehl”-type. Als hij iets ouder was, had hij waarschijnlijk in de oorlog bij de NSB gezeten. Maar, ik schat de man ergens in de zestig, grijs haar, bril en zo’n prachtige snor die motortagenten vaak hebben. Het blijkt inderdaad een agent. “Je weet niet wie ik ben, anders had je dit niet gedaan”, briest hij. “Ik zit bij de politie en als ik wil kan ik je een boete geven voor het niet verlenen van voorrang.”, vervolgt hij. “En dat kost 150 euro!”

En dit is dus de reden dat ik dit blog schrijf. Mijn vraag is of een agent hier wel mee mag dreigen als hij persoonlijk -in burger nog wel- een verkeersconflict met iemand heeft. Ik vind dat namelijk een vorm van machtsmisbruik. Wat denkt die man nou? Heeft hij omdat hij bij de politie zit meer rechten dan een andere burger? Ik zit er over te denken om terug te jennen en een officiele klacht in te dienen bij de politie. Levert natuurlijk niets op, maar het gaat om het principe. Een politieman moet de wet naleven, maar hij moet niet zijn positie gaan misbruiken om zijn gelijk te halen.

Nogmaals, wettelijk gezien was ik zo fout als de pest. Maar de man wilde mij er duidelijk niet tussenlaten en dat heb ik dus min of meer afgedwongen. Het is zijn volste recht om dat niet leuk te vinden, maar dreigen met een bekeuring zou wat mij betreft absoluut niet mogen.

De politieman zag er ongeveer zo uit zoals bovenstaande foto. Maar of dit ook de bewuste agent in kwestie is durf ik niet te beweren.  Misschien is bovenstaande motoragent wel heel aardig.

Comments are closed.