Het Volendamse miljoenenimperium

Enige tijd gelden kwamen de bekende Volendamse artiesten Jan S., Monique S., N. en S., J., J. en J. en Mon A. optreden in Kampen. Op zichzelf is dat al bijzonder natuurlijk. Voor Kampenaren een mooie gelegenheid om de artiesten die ze kennen van radio- en tv eens in het wild te bekijken. Voor IJsselTV een reden om hier aandacht aan te besteden.

Een van de mensen die af en toe voor ons draait, collega A., wilde wel op pad. Ik vroeg hem of hij zichzelf wilde aanmelden bij de organisatie, zodat ze zouden weten dat wij er aandacht aan wilden besteden. Niet veel later belt hij me terug. Goed nieuws. We zijn welkom en hij mag zelfs een interview houden met kindersterretje Monique S. vertelt collega A. enthousiast. Er is alleen een klein dingetje: het optreden van Monique S. mag niet gefilmd worden. Eigenlijk mogen alle optredens niet gefilmd worden….

Tsja, alleen een interview is natuurlijk niet zo boeiend, ook al is het Monique S. We willen vooral de mensen laten zien die genieten van haar palingsound. Ik besluit om zelf nog even de organisatie te bellen om dit uit te leggen. Ze zullen toch begrijpen dat het ook goed is voor hun PR. Maar de organisatie laat weten dat het management het absoluut niet wil. Geen discussie over mogelijk.

Toch maar even Jan V. gebeld, de manager van Monique S. Ik kan me niet voorstellen dat je een artiest wil promoten, maar dat die dan niet gefilmd mag worden. Maar manager V. -eveneens uit Volendam- is niet vatbaar voor dat argument. Het optreden van Monique S. mag NIET worden gefilmd en daarmee Basta. Of “punt uit” zoals ze in Volendam zeggen. De reden? Volgens manager V. wil de platenmaatschappij dat niet. Het verhaal wordt steeds gekker.

Bij platenmaatschappij Artist & Company waar alle Volendamse nachtegaaltjes zitten werd de telefoon niet meer opgepakt. Volgens manager Jan V. had het verzoek overigens “geen enkele zin”. Ook programma’s als RTL Boulevard mogen de optredens niet filmen. De echte reden was me tot nu toe eigenlijk nog steeds niet duidelijk.

In eerste instantie wilde ik het item helemaal afblazen, maar ja, er gaan wel veel Kampenaren naar het concert en die willen de dag erna zichzelf wel graag terug zien op IJsselTV. Na lang wikken en wegen besloten we toch te gaan en de insteek te nemen waarom we dan het optreden van Monique S. niet mochten filmen. Zou ze live misschien zo slecht zingen dat het gewoon niet om aan te horen zou zijn? Het is toch raar dat je een artiest wil promoten, maar dat je die dan niet live mag filmen?

Maar uiteindelijk kregen we Monique S. niet meer voor de camera. Ze was al weg toen verslaggever A. zich backstage meldde. Hij mocht de Kampenaren wel filmen, maar de camera richting podium was “verboten”. Er bleek overigens een ploeg van een productiebedrijf rond te lopen die filmde voor Jan S.’s palingsoap. Zij mochten uiteraard wel het podium filmen.

Verder waren er beelden te zien op grote schermen waar SMS-jes van het publiek op werden vertoond. Die SMS-jes kostten overigens bijna 2 euro per stuk trouwens. “Een kaartje kost 32,50 en een biertje of een glas cola 2,50.  Dat vind ik eigenlijk schandalig duur.” vertelt een bezoeker. En die geluiden hoor je meer. Maar als je bedenkt dat Jan S. inmiddels de best betaalde zanger van Nederland is, dan is dat niet gek natuurlijk. Een half uurtje Jan S. kost al snel zo’n 14 duizend euro. Al met al vormen de Volendammers samen een miljoenenimperium. En dat is toch knap, want als ik later wat beelden op YouTube bekijk zie ik dat Jan S. gewoon met een CD-opname meezingt, dus geen liveband. Maar goed -eerlijk is eerlijk- Jan S. kan wel zingen. Blijft de vraag openstaan of zijn zusje dat ook kan.

Een paar weken later loopt Monique S. opeens over de redactie van Omroep Gelderland. Zij is helemaal uit Volendam gekomen voor een interview op de radio. Vol verwachting luister (en kijk) ik of ze dan nu eindelijk haar gouden keeltje wel open trekt. Ze zal toch ook wel gaan optreden en niet alleen voor een gesprekje van Volendam naar Arnhem zijn gereden? Maar nee hoor. Monique S. houdt haar goedbetaalde kaken verder stijf op elkaar. Een zoektocht op YouTube levert geen antwoord op. De meeste “live” optredens van Monique S. zijn geplaybacked. Maar in dit filmpje zingt ze echt live. En zo slecht is het nu toch ook weer niet. Oordeel zelf:

Bekijk hier het item dat collega A. over de Volendamse avond maakte: