Hoe we terrorisme het beste kunnen bestrijden

Wat een heftige dagen hebben we achter de rug. Met de aanslag op de het satirische blad Charlie Hebdo in Parijs en de twee gijzelingen die er op volgden.

We konden het allemaal live volgen. Via tv, maar ook via twitter. We zagen hoe de Franse anti-tereureenheid zich opmaakte voor een inval. Uren wachten en dan opeens die ontknoping. Ik zat op het puntje van mijn stoel en kreeg een flinke brok in mijn keel toen ik de slachtoffers uit de supermarkt zag rennen.

Kopiëergedrag
Sommige mensen vinden dat je de terroristen geen platform moet geven. Zij vinden dat de camera’s weg zouden moeten blijven. Want al die aandacht zou tot meer aanslagen kunnen leiden. Ik snap die gedachte, dat doen de media namelijk wel bij zelfmoorden. Die worden over het algemeen uit het nieuws gehouden omdat er volgens onderzoek kans zou zijn op kopiëergedrag. Of dat werkelijk zo is, daarover zijn de deskundigen het niet eens.

Maar het niet laten zien van een gijzeling of terroristische aanslagen vind ik absoluut geen goed idee. Er vindt een ingrijpende gebeurtenis plaats die ook ingrijpende gevolgen heeft voor de maatschappij. Dus MOET de journalistiek daar verslag van doen. Dat is namelijk de primaire taak van de journalistiek: Mensen informeren over wat er in de wereld gebeurt.

Als de media gaan bepalen dat mensen iets niet mogen zien, is dat een vorm van censuur. Sterker nog, ook dat is volgens mij een aanslag op het vrije woord. Dat je geen behoefte hebt om het te zien, snap ik. Maar dan kan je er altijd nog voor kiezen om je tv uit te zetten. Maar het is belangrijk dat je die keuze zelf kan maken. Dat is vrijheid. Als de media gaan beslissen dat ze iets bewust NIET laten zien, dan gaan we richting Noord-Korea. Juist dan hebben de terroristen gewonnen.

politie

Angst
Wat ik misschien nog wel het angstigste moment vond, was trouwens het moment na het beëindigen van de gijzelingsacties. Op twitter regende het opeens van nieuwe dreigingen. Er zou een nieuwe gijzeling aan de gang zijn en er was een bommelding. De dag erna was zelfs Disneyland Parijs in paniek. Angst nam even de overhand. De #Jihad lijkt nu opeens dichterbij dan ooit. En dat terwijl ik eerder nog een blog heb geschreven over dat angst ons wordt aangepraat.

Echter, de recente gebeurtenissen in Parijs doen mij ook twee keer nadenken. De kans dat er nog iets gebeurt, zelfs in Nederland misschien, is aanzienlijk. Maar besef goed dat 99,99% van de moslims geen terroristen zijn. Ook de moslims veroordelen massaal wat er gebeurd is in Parijs. Ik schaam me dan ook diep voor ‘landgenoten’ die menen dat er nu moskeeën in de brand moeten worden gestoken. Of dat een jonge moslima zo hard wordt geschopt dat haar baby overlijdt. Mensen die dat doen zijn net zo erg als de terroristen in Parijs. Misschien nog wel erger. Ze helpen de terroristen die zij zo veroordelen namelijk met het zaaien van angst en het versterken van de tweedeling van de maatschappij.

Het beste wat we tegen terrorisme kunnen doen is juist MEER contact zoeken en MEER begrip tonen voor elkaar. Knoop gewoon een gesprek aan met een willekeurige moslim, dan zul je zien dat we helemaal niet zoveel van elkaar verschillen. Zo sprak ik laatst met mijn (islamitische) kapper en die vertelde mij dat er ook in de Moskee werd stilgestaan bij het drama in Parijs. Ook daar werd een minuut stilte gehouden en de Imam riep op tot verbroedering. En dat is inderdaad het beste advies. We moeten ‘wij’ blijven en niet ‘wij en zij’ worden. En we moeten elkaar vooral niet gek maken. Want we zijn allemaal Charlie. En we zijn allemaal Ahmed. Nous Sommes Ensemble!

2 thoughts on “Hoe we terrorisme het beste kunnen bestrijden

 1. Jihad moskeeën in Nederland en terreurdreiging !

  Terwijl het jihadisme een substantiële bedreiging vormt voor Nederland, blijven veel politici en gemeenten, uitbreiding van het jihadistische infrastructuur (voedingsbodem) te stimuleren. Dat men niets meer durft te zeggen over met dit geloof gemotiveerde burgeroorlogen, niets meer durft te denken over de rol van moskee tijdens Islamitische heilige oorlog, bewijst dat het probleem uitbreidend is! Moskee is een ultieme trainingscentra voor de jihadisten, hoe meer moskeen in Nederland, hoe meer jihadisten! Moskee heeft enorme aantrekkingskracht op de massa Moslims! Gemeente Gouda bouwt een megamoskee en worden Jihadisten via een omweg potentieel binnengehaald. Marokkaanse moskeeën in Amsterdam (onder verschillende namen, stichtingen, hulpverleners etc..) krijgen miljoenen euro’s subsidie van de gemeente om aan hun imago te werken.
  Deze Moslims onder leiding van salafisten zijn een voedingsbodem voor ISIS. Moslims worden nu gefaciliteerd in hun intolerantie. Megamoskee voor jihadis. Het is niet te geloven dat een gemeente zó laf en onderdanig is!
  Nederland:een open inrichting!

  D66 wethouders zeggen dat de moskeebouwers geen ISIS leden zijn, maar in werkelijkheid zijn deze islamisten en jihadi’s hetzelfde. De PR-machines van jihadi’s en idioten beleidsmakers werken perfect. Het probleem is de islam zelf, hoe meer moslims, hoe eerder hun Jihad! Een fundamenteel foute ideologie die sommigen iets milder belijden, maar dat is slechts een vernislaagje om de ware aard te verdoezelen. ISIS, net als Al-Qaeda, Hamas, Al- Nusra, Milli Gorus, is een splinter organisatie van Salafistische beweging/sekte die ook in Nederland aktief is…Feit is en blijft dat de islam een levensgevaarlijke doctrine is getuige de talloze terreurgroeperingen die overal ter wereld dood en verderf zaaien. Overigens, alle politici goochelen met cijfers en geven deze weer zoals het hun beste uitkomt! Nederland is dit gedraai en gekonkel spuugzat!
  In ca 1500 jaar heeft zich geen enkele mildere afsplitsing voorgedaan, sterker nog ze worden met de dag bloeddorstiger.
  Duidelijk is dat vooral uit de Soennitische bevolkingsgroep (92% van moslims die hier woont is Soennitisch) veel Jihadstrijders voortkomen. En de laatste tijd is ook duidelijk geworden dat de meeste Jihadstrijders voor IS kiezen.

  D66, GL, CDA en PVDA geven jihadisten de kans om hier aanslagen te plegen door weg te kijken, de zaken te bagatelliseren, af te zwakken. Door ze te pamperen (uitkeringen) geven, moskeeën te bouwen. Den Haag slaapt of verliest zich in gehakketak wat uiteindelijk niets oplevert. Politiek is gedegradeerd tot een vieze handel of zwendel. Werkende mensen en die hele leven gewerkt hebben zijn hier de dupe van.

  ISIS is een islamitische plant en wacht op zijn prooi! Die waarheid moet je niet ontkennen…Het jihadistische salafisme, bouwt nieuwe moskeen en verovert langzammerhand Nederlandse steden, met steun uit de politiek. De overheid maakt zich schuldig: gemeentebestuurders hebben ook de hulp ingeroepen van rijke jihadisten uit het M-Oosten. De tijd tikt, maar wat kan het volk ertegen doen?
  Het blijkt nu dat de D66, GL, CDA en PVDA nog steeds de voorstanders zijn voor grootschalige immigratie uit moslimlanden! Deze partijen hebben geen eigen politieke ideologie meer! Ze functioneren als een soort PR afdeling voor de islamitische expansie. En ieder die beweert dat de slachtingen, aanslagen en een aantal bloedige oorlogen van de afgelopen pak weg 25 jaar niets met de Islam te maken hebben hoort m.i. niet thuis in een landsbestuur.

  Van straat jongens tot massamoordenaars: hoe moslimjongeren moordende jihadisten aan het worden!

  Door de D66 gesteunde regering Rutte gaf onlangs miljoenen euro’s aan de Moslimorganisaties! Goed georganiseerde islamisten worden steeds militanter in Nederland. Straat voor straat, wijk voor wijk zijn er etnische omwentelingen aan de gang. Nieuwe generaties worden in de moskeen opgevoed/opgeleid als jihadisten tegen de Nederlanders!!

  Er zijn in Nederland duizenden moskeen en andere soort islamitische instellingen die hele dag propaganda verspreiden voor de jihad. Deze islamisering proces wordt door de D66, PVDA, CDA, en GL politici gesteund en richt zich fundamenteel tegen de belangen en behoeftes van de burgers. De gewone burger wordt tot de laatste door dit kabinet zeer nauwkeurig berekende cent zó uitgeknepen, het ideologische en glazentoren gebazel kent geen grenzen. 

  Iedereen kan waarnemen dat ons land als gevolg van het tot nu toe gevoerde immigratiebeleid langzaam maar zeker naar de knoppen gaat. Het gaat niet alleen om het geld. De immigratie (99% bestaat uit de moslims) in Nederland is qua aantallen extreem veel geweest en in een te korte periode. De Nederlandse samenleving is overspoelt met moslims. De grote steden lijken inmiddels bijna islamitische enclaves. 
  Ons land gaat compleet naar de klote. We leven inmiddels in een schijn democratie: alles wat het volk wil wordt genegeerd en burgers bestempeld als groot gevaar voor burgers. Een vehaal van NL bestuurders in overleg met moslim-extremisten welke de burger niet of onvoldoende informeren! Je begint je af te vragen wiens belang de NL bestuurder dient.

  Intussen gaat de ongecontroleerde islamitische volksverplaatsing door, jihadisten hebben vaste voet in Nederland… Het grootste gevaar komt van deze moslims. Ze willen de echte jihad juist hier uitvoeren. De islam wil niet met de niet-moslims samen gaan. Omdat zij zich superieur wanen. Zo staat dat in hun genen: wanneer dan ook, hoe dan ook moeten ze met hun heilige oorlog beginnen…! Het zal ons nog vele vele miljarden kosten, betaald door de hardwerkende mensen; vooral de jeugd van nu zal de gevolgen later ondervinden. De onderzoeken constateren somber dat Nederland reeds ten prooi is gevallen aan de Islam, en met de Frankrijk hetzelfde dreigt te gebeuren.

  • Dank voor je uitgebreide reactie. Ik ben het overigens niet met je eens. Ik ken vrij veel moslims die naar een moskee gaan en allemaal spreken ze hun afschuw uit over IS (ISIS). ‘Niet mijn Islam’ zeggen ze. Dus om moskeeën een broedplaats van jihadisme te noemen gaat mij wat ver.

   Door te denken in ‘zij en wij’ help je juist zelf mee aan het jihad-gevoel. Die tweedeling in de maatschappij is precies wat extremisten willen. Als je bang bent voor moslims, spreek er dan eens een aan. Je zult versteld staan hoeveel overeenkomsten we hebben. Spreek je angst uit en je zult zien dat deze niet nodig is.

   Donker bestrijd je met een beetje licht. Haat met een beetje liefde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *